Składniki:
- 30 dag mąki,
- 1 łyżka octu,
- 5 łyżek oleju,
- 2 łyżki cukru,
- sól,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- 6 dag masła,
- 75 dag sera twarogowego,
- 4 jajka,
- skórka z 1 cytryny,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 70 dag czereśni,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- cukier puder do posypania.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, uformować kopczyk. Ocet, olej i 8 łyżek letniej wody wlać do mąki, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w lnianą ściereczkę, odłożyć na 20 min. Masło cukier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy utrzeć. Stopniowo dodawać twaróg, żółtka i śmietanę. Czereśnie umyć, wydrylować i dodać do masy serowej. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masą z czereśniami, zwinąć jak roladę. Końce ścisnąć. Blachę natłuścić, ułożyć na niej strudel i piec 45 – 50 minut w temperaturze 225 stopni C. Strudel wystudzić i posypać cukrem pudrem.