Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w stylu Cajun

Mały wynalazek, po powrocie z zakupów okazało się że nie mam połowy składników z planowana dania, więc zacząłem improwizować, wynik okazał się całkiem niezły…

Składniki:


• kurczak (lub udka)
• 3 małe cebulki
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
• ½ kostki rosołowej
• mąka kukurydziana (żółta)
• ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne (lub czerwonego)
• ¼ łyżeczki pieprzu
• ¼ łyżeczki chili w proszku
• sól
• olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka myjemy, dzielimy na części – dowolnie, solimy i pieprzymy.
Obtaczamy w mące kukurydzianej, smażymy na oleju na złoty kolor. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy, pokrojoną w talarki cebulę, dusimy parę minut. Dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej, po kolejnych paru minutach, przyprawy (cukier, pieprze, chili, kostkę rosołową) i zalewamy szklanką wody, dusimy pod przykryciem około 40 minut co jakiś czas delikatnie mieszając, dodajemy koncentrat pomidorowy, dusimy parę minut i danie gotowe.
Podawać z ryżem lub polentą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *