Składniki:
- 1 duża pierś z indyka / około50-60 dkg /
- 2-3 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 dkg sklarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanka bulionu drobiowego
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Piersi z indyka umyć, osączyć oprószyć solą i pieprzem do smaku, pokroić w paseczki. Cebule obrać i pokroić w talarki. Kukurydzę osączyć na sicie. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażyć porcjami paseczki mięsa , odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wsypać kukurydzę, paprykę i cebulę, wlać bulion drobiowy i oprószyć mieloną słodką papryką, delikatnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut, dodać mięso , podgrzać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie wyłożyć na talerze, podawać z ryżem na sypko i posypanym posiekaną zieloną natka pietruszki.