Składniki:
- 30 dkg pleśniowego sera
- ½ kg piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- pieprz, sól do smaku
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć pokroić na drobniutkie paseczki. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Schłodzony pleśniowy ser pokroić w niewielką kosteczkę. Jajko roztrzepać z mieloną papryką i mąką ziemniaczaną. Mięso wyjąć , doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodać roztrzepane jajko i kawałki sera pleśniowego, delikatnie, dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety z obu stron na złocisty kolor. Dobrze smakuje z ziemniakami purée, posypane posiekaną zieloną natką pietruszki i pokrojoną w paseczki papryką.