Składniki:
• 1 szklanka soli
• 4 l wody
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki mieszanych przypraw (kolendra, ziele angielskie, gorczyca, pieprz)
• 1.5 dag saletry
• 8 listków laurowych
• 2.5-3 kg chudego mostku wołowego
• 8-10 ząbków czosnku
• 2 cebule
• 0.75 małego selera
Sposób przyrządzenia:
Sól, cukier, saletrę, przyprawy i listki laurowe wymieszać. Zalać wodą, gotować 5 minut na średnim ogniu, wystudzić. Mięso włożyć do kamiennego garnka lub miski (nie metalowej). Zalać marynatą, włożyć obrany czosnek, na wierzch położyć talerz, przycisnąć kamieniem, obwiązać garnek płótnem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 dni. Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać cebulę i seler, zalać wodą, gotować na małym ogniu około 3 godzin. Wyjąć. Mięso pokroić w plastry, podać na gorąco.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.