Składniki:
• 50 dag wołowiny
• 3 ząbki czosnku
• 2 jaja
• 1 szklanka tartej bułki
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżka roztarej suszonej mięty
• 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
• 1 łyżeczka soli
• 0.5 łyżeczki pieprzu
• olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić, czosnek rozetrzeć. Wymieszać mięso z czosnkiem, jajkami, bułką tartą, miętą, cynamonem, solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć 3-5 minut w rozgrzanym oleju, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.