Składniki:
• 1,2 kg schabu
• cebula
• 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
• jajko na twardo
• 1/2 pęczka rzodkiewek
• 2 pomidory
• 8 łyżeczek żelatyny instant
• olej
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Schab opłukać, natrzeć olejem, solą oraz pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Schab włożyć do foliowego rękawa do pieczenia, obłożyć cebulą; piec około 1 – 1,5 godziny w temperaturze 180ºC.
Upieczony schab ostudzić. Bulion zagotować, dodać żelatynę, wymieszać, ostudzić.
Jajko na twardo obrać, pokroić w plastry. Rzodkiewki oczyścić, pociąć w krążki.
Pomidory opłukać, pokroić w plastry. Na dno podłużnej formy wylać nieco galarety.
Gdy zastygnie, ułożyć na niej plastry jajka i rzodkiewki. Na wierzchu ułożyć mięso.
Boki schabu obłożyć plastrami pomidorów, zalać resztą galarety, wstawić do lodówki na 2 godziny.