Składniki:
• 1,5 kg cielęciny (najlepiej z udźca)
• 2 suszone grzyby
• 10 dag szynki wędzonej
• 4 jaja
• 5 dag masła
• "Vegeta"
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć "vegetą", posypać zmielonymi suszonymi grzybami.
Trzy jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać.
Dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę i surowe jajo, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na płacie mięsa równomiernie rozsmarować przygotowany farsz.
Mięso zwinąć, owiązać bawełnianą nicią, z wierzchu posolić. Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić mięso do niezbyt gorącego piekarnika i piec około godziny.
W czasie pieczenia przewracać i od czasu do czasu skrapiać wodą.
Podawać na gorąco lub na zimno.