Składniki:
• 35 dag mąki
• 2 jajka
• 25 dag mrożonego szpinaku
• masło lub margaryna
• 15 dag sera twarogowego do posypania
• tłuszcz do „okraszenia”
• sól
Sposób przyrządzenia:
Żółtka jajek utrzeć z masłem lub margaryną. Do żółtek dodać rozmrożony szpinak, mąkę i wyrabiać drewnianą łyżką aż będzie odstawać od boków miski. Jeżeli jest zbyt „suche” dolać kilka łyżek mleka.. deseczkę zwilżyć wodą. Położyć na niej ciasto i nożem odcinać cienkie długie kluski wprost do gotującej się osolonej wody. Poczekać aż wszystkie kluski wypłyną. Przykryć garnek i odczekać jeszcze z 2-3 minuty. Podawać odcedzone polane tłuszczem i posypane rozkruszonym serem, przyprawione solą.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)