*Porcja na 16 kanapek ( po 8 z wołowiną i jagnięciną)
Składniki:
• 1/2 kg chudej wołowiny
• 1/2 kg chudej jagnięciny
• 3 łyżeczki oregano
• 1 łyżeczka pudru cebulowego
• 1 łyżeczka pudru czosnkowego
• 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
• 1 łyżeczka tymianku
• 3/4 łyżeczki soli
• odrobina oleju
Sos jogurtowy do gyrosu:
• 1 szklanka naturalnego jogurtu, bez cukru
• 1/4 startego ogórka
• 1/4 startej cebuli
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki pudru czosnkowego albo 1-2 ząbki zmiażdżonego
• sól
• biały pieprz
• 8 chlebków pita przekrojonych na pół
• cienko pokrojona w plasterki cebula
Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik lub grill. Mięso pokroić na 16 plastrów. Włożyć do miski, zalać delikatnie olejem i obsypać oregano, pudrem czosnkowymi i cebulowym, pieprzem, tymiankiem i solą. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Upiec w piekarniku albo na grillu.
Wymieszać jogurt, ogórek, cebulę i oliwę. Dodać puder czosnkowy, sól i pieprz. Do chlebków pita wkładać po 1 kawałku mięsa , zalewać sosem i na wierzch położyć plastry cebuli.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)