Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 marchewka
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 20 dkg dowolnych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu chili
  • pieprz, szczypta mielonego imbiru
  • 125 ml bulionu drobiowego

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, odłożyć do lodówki. Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w paski lub ćwiartki.
    W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, partiami dobrze obrumienić mięso, odstawić w ciepłe miejsce. Na pozostałym z obsmażania mięsa oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w słupki marchew, smażyć mieszając 3 minuty, dodać paprykę i grzyby  obsmażać kolejne 5 minut, dodać mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut co chwilę mieszając. Całość przyprawić pieprzem i imbirem, dodać sos chili, ewentualnie sos sojowy, wymieszać i podawać. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *