Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 kolorowe papryki
- 1 marchewka
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 20 dkg dowolnych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu chili
- pieprz, szczypta mielonego imbiru
- 125 ml bulionu drobiowego
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, odłożyć do lodówki. Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w paski lub ćwiartki.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, partiami dobrze obrumienić mięso, odstawić w ciepłe miejsce. Na pozostałym z obsmażania mięsa oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w słupki marchew, smażyć mieszając 3 minuty, dodać paprykę i grzyby obsmażać kolejne 5 minut, dodać mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut co chwilę mieszając. Całość przyprawić pieprzem i imbirem, dodać sos chili, ewentualnie sos sojowy, wymieszać i podawać. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.