Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki bulionu drobiowego


    Sposób przyrządzenia:

    Udka umyć, dokładnie osuszyć, przekroić na części, przyprawić. Warzywa umyć. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokroić w kostkę podobnej wielkości jak marchew i ziemniaki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.   Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej porcje mięsa. Obrumienione mięso przełożyć do rondla. Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę dodać pozostałe warzywa, poddusić  z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku, przełożyć do rondla z obrumienionym mięsem, podlać bulionem, przyprawić, dodać natkę pietruszki, dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia odkryć aby odparował nadmiar sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *