Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 nieduże ziemniaki
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, mielona papryka
- 1 łyżka oliwy
- ½ szklanki bulionu drobiowego
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, dokładnie osuszyć, przekroić na części, przyprawić. Warzywa umyć. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokroić w kostkę podobnej wielkości jak marchew i ziemniaki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej porcje mięsa. Obrumienione mięso przełożyć do rondla. Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę dodać pozostałe warzywa, poddusić z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku, przełożyć do rondla z obrumienionym mięsem, podlać bulionem, przyprawić, dodać natkę pietruszki, dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia odkryć aby odparował nadmiar sosu.