Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1 kg
- 30 dkg pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- przyprawa do zup w płynie
- 2 jajka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i przyprawą do zup, solą i pieprzem, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Pieczarki oczyścić, małe pozostawić w całości, z większych odciąć trzonu, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i na małym ogniu dusić aż odparuje sos, schłodzone przyprawić, dodać jajka i pietruszkę, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić jamę brzuszną kurczaka, zaszyć białą, bawełnianą nitką. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.