*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki pasztetu:
- Średnie cebule – 3 szt.
- Liście laurowe – 2 szt.
- Wątroba drobiowa – 1 kg
- Koniak – 50 g
- Marshala wino – 100 g
- Słonina – 200 g
- Gałązka rozmarynu
- 1 łyżka żurawiny
Składniki bułeczki:
- Mąka
- Drożdże
- Mleko
- Oliwa
- Pieprz ziarnisty
Sposób przyrządzenia:
Liście laurowe z cebulą obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu wyciągnąć, dodać całość wątróbki i lekko obsmażyć. Następnie dodajemy koniak i wino. Zredukować. Całość schłodzić. Po schłodzeniu całość zmiksować i przetrzeć przez sito. Do masy ubijając dodajemy sklarowane masło. Formę wykładamy folią. Następnie kroimy milimetrowe płaty słoniny układając na folii. Słoninę przyprawiamy świeżymi gałązkami rozmarynu, skrapiamy oliwą truflową. Po czym pasztet wkładamy do formy. Całość dajemy do schłodzenia na około dwie godziny.
Autor: Grzegorz Lelek
1 comment for “Pasztet z drobiowych wątróbek z pieczoną bułeczką*”