Składniki:
• 2 l wywaru z kości i warzyw,
• 20 dag wołowiny bez kości,
• 40 dag buraków,
• 150 ml śmietany,
• 20 dag białej kapusty,
• 2 dag suszonych grzybów,
• 2 dag mąki,
• 5 dag fasoli perłowej,
• 4 dag ketchupu,
• sól, pieprz,
• liść laurowy,
• ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki trunksql.