Składniki:
• 50 dag dyni oczyszczonej
• 3 szklanki wywaru z warzyw mieszanych
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• trzy czwarte szklanki śmietany
• 6 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
• sól
• cukier
• ugotowany ryż na sypko, makaron lub łazanki
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek i strzępków miąższu. Odciąć potrzebny kawałek, pokroić, włożyć do rondla, podlać szklanką wrzącego wywaru, dodać masło. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z pozostawionym gorącym wywarem, koncentratem pomidorowym i śmietaną, podgrzać, dodać pietruszkę z koperkiem. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać zaraz po przyrządzeniu z ryżem na sypko, makaronem lub łazankami.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (lidl)