Składniki:
• 50 dag jarmużu
• 20 dag cebuli
• 15 dag selera
• 20 dag ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1 szklanka mleka
• 4 ząbki czosnku
• pół szklanki śmietany
• 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej ze szczypiorkiem
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić wraz z selerem, włożyć do rondla, dodać masło, osolić, poddusić. Cebula powinna zmięknąć, ale nie należy jej rumienić. Zalać trzema szklankami wrzącej wody, gotować ok. 10 min. , dodać pokrojone ziemniaki. Ugotować do miękkości. Jarmuż umyć, oczyścić usuwając zgrubiały nerw i ogonek liściowy. Przygotowane liście pokroić. Wrzucić do gotujących się warzyw, gdy będą już miękkie. Gotować w odkrytym rondlu 2 minuty, odstawić, dodać mleko, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podgrzać, dodać śmietankę, zieleninę i roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (lidl)