Składniki:
- 10 piersi z kurczaka
- 1 kg dojrzałych bananów
- 1 cytryna
- 60 dag ugotowanego białego ryżu
- 30 dag ugotowanej marchwi
- 30 dag młodej cukini
- 20 dag świeżych kiełków
- 50 dag mrożonych malin
- 10 dag startego chrzanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 20 dag masła
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- Dekoracja: koperek, tymianek, makaron sojowy
Sposób przyrządzenia:
W piersi z kurczaka (oczyszczonej z błon i powięzi) robimy otwór, w który wkładamy obranego banana, uprzednio skropionego sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pierś należy zamarynować (około 30 minut) w oliwie z oliwek z dość sporym dodatkiem świeżego tymianku i soli. Marchew i cukinię kroimy w julienne i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy świeże kiełki, ugotowany ryż i przyprawy (całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce). Na patelni na małym ogniu smażymy marynowane piersi z kurczaka, a w międzyczasie miksujemy maliny z dodatkiem chrzanu i doprawiamy do smaku. Na środek talerza nakładamy ryż z jarzynkami, polewamy go sosem malinowym i dookoła układamy plastry usmażonej piersi kurczaka. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem, koperkiem, makaronem sojowym i finezyjnie ułożonymi paseczkami marchwi.
1 comment for “Pierś z kurczaka faszerowana bananem”