Składniki:
- 600 g filetów z dorsza,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 125 ml śmietany,
- 200 ml sosu salsa,
- 5 łyżek startego sera (np. ementaleral),
- 1 pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płaską formę do zapiekanek natłuścić i posypać mąką, do formy przełożyć rybę. Piekarnik rozgrzać do 225°C. Śmietanę wlać do wysokiej miski, za pomocą trzepaczki ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać sos salsa, delikatnie wymieszać. Sosem polać rybę i rozsmarować. Rybę posypać startym serem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zapiekankę posypać koperkiem i podawać,