Składniki:
- 30 dag białej fasoli, np. Jaś
- 2 suszone grzyby
- 2 średnie cebule
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1/3 szklanki bulionu
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, majeranek i lubczyk
Sposób przygotowania:
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Pozostawić na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Grzyby namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 min. Odcedzić. Drobno pokroić. (Wodę po moczeniu zachować). Cebulę obrać, posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić w rondlu, zrumienić na nim boczek i cebulę. Dodać pomidory, fasolę, grzyby, kiełbasę, bulion i wodę, w której się moczyły grzyby. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Gotować 20 min. Mąkę rozprowadzić odrobiną sosu, dodać do całości, wymieszać. Zagotować. Podawać z białym pieczywem.