Składniki:
• białko z 1 jajka
• 6 łyżek oleju
• 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
• 500 g mięsa kurczaka
• 2 czerwone lub zielone papryki
• 2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
• 2 suszone małe chili, posiekane
• 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki wytrawnego sherry
Sposób przyrządzenia:
Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką. Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszając, smażyć 2 minuty.
Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.