Składniki:
ciastka
• 30 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• opakowanie cukru waniliowego
• 1/2 opakowania proszku do pieczenia
• 10 dag margaryny
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
• skórka starta z 1 cytryny
krem
• 4 żółtka
• 12 dag cukru pudru
• 20 dag miękkiego masła
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 20 dag gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciastka: mąkę, obydwa cukry i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy z margaryną.
Zrobić wgłębienie, włożyć żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową.
Zagnieść. Ciasto przełożyć do szprycy.
Wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta można wycinać krążki kieliszkiem.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC.
Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Żółtka z cukrem i cynamonem ubić na parze. Przestudzić. Następnie ubijając mikserem, dodawać po trochu masło i rozpuszczoną czekoladę.
Krem schłodzić w lodówce. Gdy krem zacznie gęstnieć, przełożyć go do szprycy.
Wyciskać na ciastka i zlepiać po dwa.
1 comment for “Markizy królewskie”