Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z oliwkami

Składniki:

  • Kurze udka (5-6szt. ) albo poporcjowany kurczak ok.600-700g
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz wg. uznania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150-170g oliwek bez pestek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia ( masło, margaryna )

Sposób przyrządzenia:
Z udek ściągamy skórę ( niekoniecznie ), obsypujemy mieszaniną imbiru, papryki, kminku, soli i pieprzu, i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Przysmażamy na średnim ogniu, aż się zarumieni. Nie za długo, ponieważ zaczną nam sie przyprawy przypalać. Zmniejszamy ogień ,wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Zalewamy wszystko 400ml wody i dusimy, aż mięso trochę zmięknie( 30-45 min. ) a woda wyparuje do połowy.
Wrzucamy oliwki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dusimy jeszcze z 15 minut.
Z 1/2 łyżki mąki i z 1/2 łyżki masła robimy przyrumienioną na złoto zasmażkę. Dodajemy do sosu, mieszamy i jeszcze trochę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. (dla niewprawionych: zasmażkę można rozprowadzić albo odrobiną ciepłego sosu, albo zimną wodą i wlać do sosu mieszając). Dla wygody można kurczaka wyjąć i włożyć z powrotem, gdy sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem i ze świeżymi warzywami. Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *