Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chimichurri hamburger z opiekanymi platanami

Składniki:

• 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
• szklanka natki kolendry – specyficzny smak, nie da sie niczym zastapić (a jak już to sok z limonki i natka pietruszki)
• szklanka natki pietruszki
• 2 łyżki octu szampańskiego lub białego owocowego
• 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryczki potłuczonej drobno
• 1/2 łyżeczki morskiej lub grubej soli
• 1/4 szklanki oliwy canola
• ok. 1 kg mielonej chudej wołowiny
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 6 meksykańskich bułek bolitos albo bułek do hamburgerów przekrojonych i ogrzanych
• krążki pomidorów i cebuli
• grillowane platany (zielone banany, specjalny gatunek do pieczenia)

Wykonanie:
Chimichurri – wsypać nasiona kopru na suchą grubą patelnie i opiec lekko ok. 2 min. przegarniając cały czas (nie spalić), zsypać.
Włóż razem kolendrę, natkę pietruszki, nasiona kopru, ocet, paprykę, sól do blendera/miksera, nakryć i miksować na najwolniejszych obrotach, wlewając małą strużką oliwę.

Mięso wymieszać dobrze z 1/4 łyżeczki soli i papryka w proszku. Kształtować 12 hamburgerów – o ok. 7,5 cm średnicy. Na 6 z nich nałożyć łyżeczkę chimiczurri po środku, pokryć pozostałymi połówkami i dobrze zacisnąć brzegi. Ułożyć nadziane hamburgery na natłuszczonym grillu i piec przez 18-22 min. obustronnie raz odwracając w połowie. Posmarować bulki chimiczurri, włożyć hamburgery smarując reszta sosu, dodając plastry pomidora i cebuli. Podawać z grillowanymi platanami.

Plantany obrać i pokroić ukośnie w plastry na grubość 1,5 cm mw. Posmarować orzechową oliwa. Grillować ok. 8 min. raz odwracając, aż zmiękną. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać cieple.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *