Składniki:
• 2 łyżeczki oliwy oliwkowej
• 1 łyżeczka masła
• 12-15dkg grzybów (pieczarki)
• 1/4 łyżeczki grubej soli
• 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
• 1 łyżka octu sherry albo winnego czerwonego
• ok. 1 kg bardzo chudej mielonej wołowiny
• latynoski barbecue keczup (przepis poniżej)
• 4 duże bułki do hamburgerów
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę i masło razem na patelni, wrzucić oczyszczone i pokrojone grzybki, sól i pieprz. Smażyć 3 min, aby tylko zmiękły, wlać ocet, smażyć dalsze 2 min. albo do odparowania octu, odstawić, podzielić na 4 części. Mięso podzielić na 8 równych części kształtując cienkie równe krążki, na jednym krążku układać nadzienie z grzybków trochę od brzegu, pokryć drugim krążkiem zlepiają dobrze brzegi, aby się nie rozleciały. Układać hamburgery na natłuszczonym ruszcie i grillować po 12 min. każdą stronę, odwracając raz. Odwrócone hamburgery smarować latynoskim sosem. Układać hamburgery na ogrzanych bulkach, podając jeszcze osobno dodatkowo ten sos.
Wykonanie sosu:
Włożyć razem do procesora:
• szklankę posiekanego szczypiorku,
• 1/4-1/2 szklanki chipotle (pikantne) papryki w sosie adobo (gotowa marynata),
• 1 halapeno posiekane (ostra świeża papryczka),
• 2 ząbki czosnku zmiażdżone,
• łyżkę świeżych listków oregano,
• 1/2 łyżeczki soli,
Nałożyć pokrywkę i dobrze zmiksować na gładki sos. Powinno wyjść 1,2/3 szklanki.
Sos można przygotować na 3 dni naprzód i trzymać w lodowce w pojemniku z pokrywką.