Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hamburger w południowym stylu

Składniki:

• 12 płatów wędzonki/boczku a najlepiej bekonu dobrej jakości, aby łatwo można było potem pokruszyć
• ok. 1 kg chudej mielonej wołowiny
• 2 roztrzepane jajka
• 1/4 szklanki posiekanej drobno słodkiej cebuli
• 1/4 szklanki posiekanej drobno papryki
• 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki szałwi w proszku
• 1/4 szklanki sosu barbecue średnio ostrego lub ostrego
• 8 bulek do hamburgera (gotowe są przekrojone)
• plastry cebuli

Wykonanie:
Na patelni podsmażyć boczek na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, żeby osączyć tłuszcz, następnie pokruszyć drobno. Połączyć razem boczek, mięso, roztrzepane jajka, cebule, paprykę, pieprz i sol przyprawowa oraz szałwie w proszku. Dobrze wymieszać i ukształtować 6 hamburgerów ok. 2,5 cm grubości.

Przygotować grill do niebezpośredniego grillowania – średni ogień i dodać przygotowane drzewo według wskazówek na opakowaniu.

Ułożyć hamburgery na natłuszczonym ruszcie, nakryć grill i grillować hamburgery obustronnie 18-20 min, przewracając raz. Posmarować hamburgery sosem barbecue na 5 min. przed końcem grillowania. Opiec bulki przekrojem w dół, wkładać do nich hamburgery kładąc na nich krążki cebuli i polewając sosem barbecue według życzenia. Obok podać mieszane pikle i inne dodatki, jakie kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *