Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 cebulki dymki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ szklanki startego żółtego sera Gouda

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Odcedzić. Cebulę dymkę umyć i pokroić w talarki. Jajka wymieszać z rosołem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć plasterki ziemniaków i dymkę, zalać rosołem wymieszanym ze śmietaną i przyprawami. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *