Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 cebulki dymki
- 2 jajka
- 4 łyżki bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżeczki masła
- ½ szklanki startego żółtego sera Gouda
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Odcedzić. Cebulę dymkę umyć i pokroić w talarki. Jajka wymieszać z rosołem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć plasterki ziemniaków i dymkę, zalać rosołem wymieszanym ze śmietaną i przyprawami. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiec około 20 minut.