Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Raj warzywny

Składniki:


  • 40 dag kalafiora
  • 40 dag brokuła
  • 3 średnie marchewki pokrojone w paski
  • 1 niewielka cukinia obrana ze skórki pokrojona w paski
  • 4 średnie pomidory obrane ze skórki
  • 1 serek topiony najlepiej smietankowy
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, cukier pieprz, vegeta

Wykonanie:
Brokuły i kalafior ugotowac na wpół miekko (powinny byc chrupkie) w wodzie z dodatkiem soli im łyzeczki cukru.W osobnym garnku ugotować cukinię i marchewki, uważając aby sie nie rozgotowały. Odcedzić i zachować ok.1 szkl wywaru w którym należy rozpuscić topiony serek i mieszając zagotować. Pod koniec gotowania dodać 3 łyzki smietany oraz doprawić pieprzem dla uzyskania pikantnego smaku. Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowana wczesniej cukinia i marchewką.Pomidory pokroić w kostkę.Na dnie zaroodpornego naczynia układamy: kalafior i brokuły, zalewamy to sosem wymieszanym z cukinia i marchewką. Na wierz z kolei układamy pokrojone pomidory i posypujemy je stratym żłótym serem. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min.Kiedy ser zacznie nabierać złotego koloru to znak, że nasza zapiekanka jest już gotowa. Świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *