Składniki:
- 40 dag kalafiora
- 40 dag brokuła
- 3 średnie marchewki pokrojone w paski
- 1 niewielka cukinia obrana ze skórki pokrojona w paski
- 4 średnie pomidory obrane ze skórki
- 1 serek topiony najlepiej smietankowy
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 20 dag żółtego sera
- sól, cukier pieprz, vegeta
Wykonanie:
Brokuły i kalafior ugotowac na wpół miekko (powinny byc chrupkie) w wodzie z dodatkiem soli im łyzeczki cukru.W osobnym garnku ugotować cukinię i marchewki, uważając aby sie nie rozgotowały. Odcedzić i zachować ok.1 szkl wywaru w którym należy rozpuscić topiony serek i mieszając zagotować. Pod koniec gotowania dodać 3 łyzki smietany oraz doprawić pieprzem dla uzyskania pikantnego smaku. Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowana wczesniej cukinia i marchewką.Pomidory pokroić w kostkę.Na dnie zaroodpornego naczynia układamy: kalafior i brokuły, zalewamy to sosem wymieszanym z cukinia i marchewką. Na wierz z kolei układamy pokrojone pomidory i posypujemy je stratym żłótym serem. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min.Kiedy ser zacznie nabierać złotego koloru to znak, że nasza zapiekanka jest już gotowa. Świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza