Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z makaronem

Składniki:

1 opakowanie mrozonki „Warzywa na patelnię z przyprawą włoską” lub mieszankę warzyw (kalafior, brokuły, marchewka, brukselka, fasolka szparagowa itp.)
-20 dag makaronu, najlepiej rurki
-3 pomidory (lub przecier pomidorowy)
-cebula, ząbek czosnku,
-2 łyżki oleju
-2 łyżki masła
-3 jajka
-200 ml śmietany
-10 dag startego żółtego sera
-sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu, odcedzić.Olej rozgrzać na patelni włożyć mieszankę warzywną i usmażyć według przepisu na opakowaniu. Jeżeli używamy innych warzyw niż mieszanki „Warzywa na patelnię”, należy je ugotować na wpół miękko w osolonej wodzie lub na parze. Cebulę i czosnek obrać posiekać. Pomidory sparzyć zdjąć skórki i pokroić na kawałki (można użyc koncentrat pomidorowy). Łyżkę masła rozgrzać na patelni wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać podsmażoną mieszankę warzywną i pomidory. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać kolejno warstwy makaronu i warzyw, zakończyć makaronem. Śmietanę wymieszać z jajkami i serem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą ziół prowansalskich. Powstałym sosem polać makaron i zapiekać ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Świetnie smakuje z mięsem z grilla.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *