Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto makowe z bezą

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • ½ kostki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • jajko
  • 5 dag mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • gotowa masa makowa
  • 2 białka
  • 5 łyżek cukru
  • konfitury
  • owoce kandyzowane

Sposób wykonania:

  1. Jajko utrzeć razem z cukrem pudrem oraz masłem po czym dodać mąkę i całość dokładnie zagnieść.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blech wyłożoną papierem pergaminowym.
    Ponakłuwać go widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 5 minut.
    Następnie na cieście rozsmarować masę makową.
    Natomiast białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz migdały,
    Pianę wylać na makową masę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 15 minut.
    Na sam koniec udekorować owocami kandyzowanymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *