Składniki:
- 12 kg mąki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- białko
- ½ pęczka bazylii
- 12 pęczka natki pietruszki
- 25 dag twarożku
- 25 dag mozzarelli
- garść parmezanu
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- masło
- pieprz
- listki bazyli
Sposób wykonania:
- Posiekana cebule i czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać bazylię oraz roztarte sery.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Następnie żółtka, jajka oraz zieleninę dokładnie zmiksować po czym dodać mąkę i dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto rozwałkować i pokroić na plastry, które posmarować białkiem i układać jeden na drugim aby się skleiły.
Pokroić je na kwadraty i ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron podawać polane sosem.