Składniki:
- 50 dag winnych jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- vegeta lub sól
- kilka gożdzików
- pieprz
- 1/4 laski cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, poćwiartować, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w mniejsze kawałki. Następnie jabłka włożyć do garnka, wlać filiżankę wody, następnie dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie wyjąć laskę cynamonu. Ugotowane jabłka przetrzeć przez sito i pozostawić do wystygnięcia. Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć je solą lub vegetą, pieprzem, naszpikować gożdzikami. Pieczeń ułożyć w brytfannie, tłustą stroną do góry i zalać niewielką ilością wody. Piec ok.90 min w piekarniku uprzednio rozgrzanym do temp. 180 stopni. Pieczeń wyjąć i posmarować grubą warstwą masy jabłkowej, następnie piec jeszcze przez 30 min. w piekarniku.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)