Składniki:
- 500 g migdałów
- 500 g sezamu
- 600 g ciasta francuskiego
- żółtko
- 229 g cukru
- sok z cytryny
- aromat pomarańczowy
- płatki migdalowe i truskawki do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciast rozwałkować po czym pokroić go na 5 placków o średnicy 26 cm i jednym wyłożyć dno tortownicy.
Następnie na suchej patelni uprażyć migdały oraz sezam po czym je zmiksować i ¼ masy rozsmarować na placku w tortownicy.
Przekryć kolejnym plackiem i rozsmarować farsz i tak do skończenia składników.
Sama górę posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 30 minut.
W między czasie szklankę wody doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru, sokiem z cytryny i aromatem i gotować około5 minut.
Powstałym karmelem polać gorące ciasto. Boki obłozyć płatkami migdałowymi a na górze rozsmarować truskawki z kompotu.