Składniki:
- 30 dkg wędzonego boczku
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 15 dkg suszonych śliwek
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta mielonego cynamonu
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Boczek, kaszę, śliwki opłukać, osączyć. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, dodać kaszę, prażyć na małym ogniu. Dodać 5 szklanek osolonej wrzącej wody, boczek i gotować około 30 minut. Śliwki pokroić na cztery części, zalać wrzątkiem/ około1/4 szklanki/, dodać cynamon i cukier, gotować 15 minut. Z kaszy wyjąć boczek i pokroić w drobne paseczki. włożyć śliwki i wymieszać. Resztę masła zrumienić. Zupę rozlać na talerze, polać masłem i posypać pokrojonym boczkiem. Podawać gorące z białym pieczywem.