Składniki:
- 2 gruszki
- sok z 1 cytryny
- 4 figi
- 2 pomarańcze
- 200 g roszponki
- biały ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sos:
- 150 g jogurtu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 75 g gorgonzoli
- szczypta cukru
- sól
- pęczek rzeżuchy
Sposób wykonania:
- Obrane gruszki pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny.
Następnie obrane figi pokroić na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając roszponkę.
Skropić całość oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i doprawić do smaku solą ora pieprzem.
Do jogurtu dodać śmietankę, pokrojony w drobną kostkę ser oraz posiekaną rzeżuchę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.