Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag marchwi
- 30 dag groszku
- 25 dag pomidorów
- 40 dag wędzonej ryby
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu winnego
- ½ szkl. bulionu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki, marchew i groszek ugotować osobno w osolonej wodzie po czym je odcedzić, ziemniaki pokroić w kostka marchew a plasterki, wymieszać z groszkiem.
Dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz kawałki tuńczyka.
Całość dokładnie ze sobą wymieszać.
Następnie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i polać sałatkę.
Jeszcze raz całość przemieszać.