Składniki:
- 4 szt piersi z kurczaka
- sok z jednej cytryny
- 8 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- mały jogurt naturalny
- 30 dkg makaronu ryżowego
- sałata lodowa
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać sok z cytryny kurkumę, zioła prowansalskie. Filety z kurczaka myjemy, osączamy na papierowym ręczniku i nacieramy przygotowana marynatą. Układamy w żaroodpornym naczyniu nakłuwamy widelcem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy na godzinę, następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny. Studzimy kroimy w plastry. Sałatę myjemy, osączamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy porcje mięsa i sałatę polaną jogurtem.