Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka na cytrynowo-czosnkową nutę

 

Składniki:

  • 4 szt piersi z kurczaka
  • sok z jednej cytryny
  • 8 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • mały jogurt naturalny
  • 30 dkg makaronu ryżowego
  • sałata lodowa

 

 

Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać sok z cytryny kurkumę, zioła prowansalskie. Filety z kurczaka myjemy, osączamy na papierowym ręczniku i nacieramy przygotowana marynatą. Układamy w żaroodpornym naczyniu nakłuwamy widelcem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy na godzinę, następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny. Studzimy kroimy w plastry. Sałatę myjemy, osączamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy porcje mięsa i sałatę polaną jogurtem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *