Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 butelki piwa
- 2 duże cebule
- 2 łyżki sosu krewetkowego
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki Vegety
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz, chili do smaku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Włożyć do miski i zalać marynatą przyrządzoną z piwa, sosu krewetkowego, miodu, octu balsamicznego i przypraw. Dodać cebulę obraną i posiekaną w drobną kosteczkę i obranego czosnku pokrojonego w talarki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 2 dni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć mięso z każdej strony, podlewać marynatą z wołowiny. Dusić na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty. Mięso wyłożyć na półmisek i polać sosem.