Składniki:
• 1 kg polędwicy
• 2 łyżeczki oliwy
• sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego
• estragon
• kilka goździków
• 2 cebule
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki
• 0.5 szklanki mocnego rosołu
• 0.5 szklanki białego wytrawnego wina
• żółtko
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso oczyścić z błon, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami, naszpikować goździkami, posmarować oliwą i obłożyć plasterkami cebuli, włożyć do brytfanny, piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny. W międzyczasie przygotować sos: masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać, podgrzać, dolać rosół, rozetrzeć na gładką masę, dolać wino, podgrzać, wbić żółtka i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną polędwicę wyjąć, pokrajać na skos w plastry, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.