Składniki:
• 1 kg kurek
• 250g warzyw
• 2+2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• sól, pieprz
• 1 szkl. soku z kiszonej kapusty
• 2l wody
Sposób przyrządzenia:
Świeże kurki należy bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski i udusić z dodatkiem przypraw i 2 łyżek masła. Nastawić wodę, dodać oczyszczone, umyte i rozdrobnione warzywa i gotować, a gdy warzywa „zmiękną”, dodać uduszone kurki.
Zupę zagęszczamy „zaklepajką” z mąki i masła. Zasmażkę przed wlaniem do zupy rozprowadzamy zimną wodą. Do smaku dodać sól, pieprz, sok z kiszonej kapusty.
Smak zalewajki powinien być zdecydowanie kwaskowaty. Jako dodatek ziemniaki gotowane, okraszone słoniną lub polane gęstą śmietaną.
1 comment for “Zalewajka z kurek”