Składniki:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por /biała część/
- 20 dkg wędzonego łososia
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- białko do posmarowania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę, seler, por i paprykę pokroić w paseczki i lekko poddusić na oleju. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić w szerokie paski, posmarować jajkiem końcówki. Na ciasto rozłożyć warzywa i zawinąć w rulonik. Zapiec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut. Na długim półmisku wyłożyć upieczone paszteciki, przy każdym położyć zwinięty w różyczkę plasterek łososia i plasterek cytryny.