Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z warzywami i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 30 dkg ryżu
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 dkg masła
  • mały koncentrat pomidorowy
  • ½ litra wody

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować na sypko. Boczek i cebulę  pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Warzywa umyć, pokroić w kosteczkę, połączyć z cebulą i boczkiem. Podsmażyć na patelni. Przy końcu smażenia dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę. Wymieszać z ryżem, roztartym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na żaroodporny półmisek i silnie podgrzać. Dobrze smakuje z sosem, pomidorowym, pieczarkowym, koperkowym i sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *