Składniki:
- 3-4 główki czosnku
- 1 serek oscypek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pęczek zielonej pietruszki
- 2-3 łyżeczki tymianku
- 4 listki laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy 1 ½ litra wody. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy, dodajemy tymianek, liście laurowe , pieprz sól do smaku i zagotowujemy. Odcedzamy i przecieramy przez sitko. Wlewamy z powrotem do garnka. W miseczce mieszamy jogurt i mąkę, dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, podgrzewając mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tarty na tarce na grubych oczkach ser oscypek, Jak jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze smakuje ze świeżym białym pieczywem, posiekanym zielonym koperkiem i zieloną pietruszką.