Składniki:
- kura
- 20 dag marchewki
- 15 dag pietruszki
- 7 dag selera
- 7 dag pieczarek
- 2 strąki zielonej papryki
- 10 dag groszku z puszki
- 8 dag cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 dag koncentratu pomidorowego
- 3 dag masła
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziele angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kurę podzielić na mniejsze części, które zalać osoloną wodą, dodać jeszcze przyprawy i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W miedzy czasie warzywa obrać i pokroić w paseczki, paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki a czosnek rozgnieść i całość dodać do zupy razem z odsączonym groszkiem.
Następnie masło oraz koncentrat pomidorowy przesmażyć , wówczas rozprowadzić do wywarem i przelać do zupy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.