Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z cebulą i szynką

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 40 dag mąki

 

  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

 

 

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

Sos do pizzy
Składniki:

  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
     

     

    Sposób przyrządzenia:
    Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

    Wierzch pizzy

    Składniki:

    • 10 dkg pokrojonej w paski lub plastry szynki
    • 4 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
    • 2 łyżki orzechów piniowych lub innych
    • 2/3 szklanki śmietany kremowej
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz

       

      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną, pokrojoną cebulę, chwilę smażyć mieszając, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić aż cebula zmięknie, przyprawić, schłodzić. Tak przygotowaną cebulę wymieszać z pozostałymi składnikami.  Na posmarowanym sosem spodzie pizzy przygotowany farsz.  Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *