Ciasto na pizzę
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.
Sos do pizzy
Składniki:
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
Sposób przyrządzenia:
Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.Wierzch pizzy
Składniki:
- 10 dkg kiełbasy drobiowej w plastrach
- 2 obrane, pokrojone w plastry cebule
- 2 oczyszczone, pokrojone w plastry zielone papryki
- 2 oczyszczone, pokrojone w paski czerwone papryki
- 5 pokrojonych w plastry czarnych oliwek bez pestek
- 5 pokrojonych w plastry zielonych oliwek bez pestek
- 20 dkg tartego sera parmezan
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut mieszając i nie rumieniąc, dodać paprykę, smażyć powoli aż zmięknie, przyprawić, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć zawartość patelni, plastry oliwek, kiełbasę, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.