Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z papryką, oliwkami i kiełbasą

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

    Sposób przyrządzenia:
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

    Sos do pizzy

    Składniki:

    • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki przegotowanej wody
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół

       Sposób przyrządzenia:
      Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

      Wierzch pizzy
      Składniki:

    • 10 dkg kiełbasy drobiowej w plastrach
    • 2 obrane, pokrojone w plastry cebule
    • 2 oczyszczone, pokrojone w plastry zielone papryki
    • 2 oczyszczone, pokrojone w paski czerwone papryki
    • 5 pokrojonych w plastry czarnych oliwek bez pestek
    • 5 pokrojonych w plastry zielonych oliwek bez pestek
    • 20 dkg tartego sera parmezan
    • sól, pieprz
    • oliwa

      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut mieszając i nie rumieniąc, dodać paprykę, smażyć powoli aż zmięknie, przyprawić, wymieszać.  Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć zawartość patelni, plastry oliwek, kiełbasę, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *