Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z borowikami i szpinakiem

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

 

 

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

Sos do pizzy

Składniki:

  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół

     

     Sposób przyrządzenia:
    Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

    Wierzch pizzy

    Składniki:

    • 4 kapelusze dużych borowików pokrojone w plastry
    • 20 dkg pokrojonego w plastry sera mozzarella
    • kilkanaście listków szpinaku
    • sól, pieprz
    • oliwa

       

      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w grube plastry borowiki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Na posmarowanym sosem spodzie posypać rozłożyć obsmażone plastry grzybów, listki szpinaku, a na nich plastry sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *