Składniki:
- 40 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
- 1 szklanka ciecierzycy
- biała część małego pora
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- grzanki z bulki
Sposób przyrządzenia:
Wędzone żeberka podzielić na porcje, zalać 6 szklankami wody, dodać namoczoną kilka godzin wcześniej ciecierzyce, gotować aż się ciecierzyca rozgotuje. Jeśli będzie to trwało długo wcześniej wyjąć żeberka. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w drobniutko kostkę cebulę, smażyć aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni, dodać mąkę, wymieszać, odstawić. Zupę przyprawić do smaku, ewentualnie jeśli były wyjęte dodać żeberka oraz przygotowaną z cebuli i mąki zasmażkę. Przed podaniem dodać grzanki i posypać zieleniną. Wędzone żeberka można zastąpić pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym.