Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 pęczek szalotek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 750 g polędwicy wołowej
- 1/3 szkl. czerwonego wina
- ¾ szkl. bulionu
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka oreagno
Sposób wykonania:
- Mięso posmarować masłem oraz musztardą po czym obsmażyć z obu stron aż się zarumieni po czym zdając ją z ognia.
Na tą sama patelnie wlać wino, dodać czosnek.
Trzymać na ogniu aż większość płynu odparuje, wówczas wlać bulion oraz dodać pastę pomidorową i oregano.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty.
W między czasie wołowinę oraz podsmażone szalotki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać je sosem.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.