Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 25 dag wędzonego boczku
- 1 szkl. bulionu
- 2 cebule
- kilka kiszonych ogórków
- musztarda
- smalec
- kilka łyżek mąki pszennej
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- kilka liści laurowych
- ziele angielski
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Wołowinę pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą.
Boczek pokroić w plasterki i ułożyć po jednym na każdym plastrze mięsa.
Na boczku ułożyć talarki cebuli oraz ogórka pokrojonego w paseczki.
Mięso zawinąć i śpiąc wykałaczką.
Powstałe roladki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym bulionem.
Wrzucić jeszcze ziele angielskie ora liść laurowy i trzymać na małym ogniu do miękkości.
Miękkie roladki wyjąć a do sosu dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody a potem śmietanę.
Roladki podawać polane sosem.